فرق امور دنیا و آخرت
در موارد زیادی علی(ع) به تبیین تفاوت امور دنیوی با اخروی پرداختهاند و میزان اهمیت امور مربوط به آخرت را گوشزد کردهاند. از جمله میفرمایند: همه چیز دنیا شنیدنش بزرگتر از دیدن آن است، یعنی وقتی آثار و اوصاف آن را ذکر میکنند به نظر خیلی مهم میآید، ولی وقتی انسان آن را از نزدیک لمس میکند متوجه میشود بسیار کوچکتر و کمارزشتر از آن بوده است که شنیده بود. ولی آخرت از این نظر، عکس دنیاست؛ وقتی انسان امور آخرت را از نزدیک ببیند اعتراف خواهد کرد که واقعیت امور اخروی بزرگتر و با ارزشتر از آنی است که در دنیا شنیده بود. اگر چیزی از دنیای شما کم و به آخرتتان افزوده شود بهتر از آن است که از آخرتتان کم و به دنیایتان افزوده شود.
محصول دنیا و آخرت
علی(ع) با تبیین چگونگی تقسیم نعمتهای الهی در میان بندگان میفرمایند: مواهب الهی همانند قطرههای باران از آسمان به روی زمین نازل میشود و برای هر کس سهمی خاص، بیکم و کاست، اختصاص مییابد؛ بنابراین کسی از شما به برادر دینیاش برای برخورداری او از مال یا فرزند بیشتر، حسد نورزد. آنگاه در ادامه میافزایند: ثروت و فرزند متاع این دنیا و عمل صالح محصول آخرت است.
ارزش دنیا در چشم علی(ع)
حضرت علی(ع) آنگاه که مردم برای بیعت کردن به منزل او هجوم میآورند، میفرمایند: اگر اکنون زمام خلافت را به دست میگیریم و میپذیریم که خلیفه پیامبر باشم، این به جهت تمام شدن حجّت بر من است؛ چون خداوند از علما و دانشمندان پیمان گرفته است که در برابر ستم ستمگران و گرسنگی ستمدیدگان بیاعتنا نباشند. و الا این کار را از روی دنیا دوستی نمیکنم؛ چرا که همه میدانید که این دنیای شما، با همه زینتهایش، در نظر من از آب بینی ماده بزی که عطسه کند، بیارزشتر است.
ـ گروهی به امیرالمؤمنین(ع) مراجعه میکنند تا آن حضرت از بیتالمال به آنها بیشتر از سهمی که دارند بپردازند و برایشان امتیاز بیشتری قائل شود و حتی رشوهای هم با عنوان هدیه نزد آنحضرت میآورند. آن حضرت بسیار ناراحت میشوند و به آنان میفرمایند: آیا دیوانه شدهاید یا هذیان میگویید که این گونه پیشنهادها را به من میکنید؟ آن گاه برای رفع توهم آنها میفرمایند: به خدا سوگند اگر هفت اقلیم را با همه چیزهای که در آن هست به من بدهند تا پوست جوی را به ناحق از دهان مورچهای بگیرم این کار را نخواهم کرد. این دنیا با تمام زیباییهایش، نزد من از برگی که در دهان ملخی جویده شده باشد، بیارزشتر است.
ـ حضرت علی(ع) برای تفهیم بیارزش بودن دنیا از مثالهای زیادی استفاده کردهاند تا ماهیت دنیا را بهتر به اشخاص بشناسانند و از غرق شدنشان در دنیا و زخارف آن جلوگیری کنند. آن حضرت میفرمایند: به خدا سوگند، این دنیای شما در نظرم از استخوان خوکی که در دست یک جذامی باشد، بیارزشتر و پستتر است.
دنیا خانه موقت
حضرت علی(ع) در پاسخ به این سؤال که چه چیز انسان را فریب میدهد، میفرمایند: به حقیقت دنیا تو را فریب نداده است، بلکه تو به آن فریفته شدهای. دنیا برایت پندهای فراوانی دارد. تو را به عدل و انصاف دعوت میکند و هجوم بلاها و کاستن نیروها به تو هشدار میدهد و راستگویی خود را به اثبات میرساند... دنیا چه خوب خانهای است برای آنانی که آن را خانه همیشگی ندانند و وطن نخوانند. سعادتمندان آخرت کسانی هستند که امروز از زرق و برق دنیا پرهیز میکنند.
سرزنش دنیا
وقتی حضرت علی بن ابی طالب(ع) شنیدند که کسی دنیا را سرزنش میکند به او فرمودند: ای کسی که دنیا رانکوهش میکنی، این تویی که فریفته باطل دنیا شدهای، نه اینکه دنیا تو را فریب داده باشد. دنیا تو را فریفت؟ آیا با نشان دادن جای بر خاک افتادن پدرانت یا با نشان دادن گور مادرانت در زیر خاک تو را فریب داده است؟ چه بسیار بیمارانی که پرستاری کردی و برایشان از خداوند شفا خواستی ولی سودی نبخشید و از دنیا رفتند... دنیا این گونه ماهیّت خودش را برایت آشکار کرد تا به آن دل نبندی و بدانی که به همان سرنوشتی که آنها دچار شدند، تو نیز روزی دچار خواهی شد.
دنیا سرای راستی است
حضرت علی(ع) در سرزنش کسی که دنیا را نکوهش میکرد چنین فرمودند: دنیا برای کسی که با آن صادقانه روبرو شود جایگاه راستی و صدق است و برای کسی که آن را درک کند خانه تندرستی است برای شخصی که از آن توشه اخذ کند جایگاه بینیازی و تندرستی است و برای فردی که از آن پند بگیرد پندآموز است.
دنیا جای عبادت دوستان خدا، نماز فرشتگان، نزول وحی خدا و تجارت اولیای الهی است که در آن رحمت و فضل خداوند را به دست میآورند و بهشت را میخرند. با این وصف چه کسی میتواند دنیا را نکوهش کند؟
آثار دنیاپرستی
حضرت علی(ع) میفرمایند: هرکس که شیفته دنیا شود به سه حالت دچار خواهد شد. غم و اندوه دائم؛ چون اگر به دنیا دست نیابد اندوهگین میشود و اگر به آن دسترسی پیدا کند، برای حفظ و افزایش آن اندوه میخورد.
حالت دوم حرص دائم است؛ یعنی هرچه بیشتر از نعمتهای دنیا برخوردار شود سیر نمیشود و در نهایت گرفتار آرزوهای بیپایان میشود.
فرق دنیا آزموده با فریفته به دنیا
حضرت علی(ع) در نامهای به امام حسن(ع) میفرمایند: کسانی که دنیا را خوب آزمودهاند به مسافرانی میمانند که در منزل بیآب و غیرمسکونی قرار گرفتهاند و در صدد کوچ به سوی منزلی پرنعمت هستند و در این راه متحمل زحمات زیادی میشوند. آنان تمام مشقات را قبول میکنند تا به سرای آرامش برسند و هیچ چیز برای آنها محبوبتر از آن نیست که به محل آرامش واقعی برسند. اما کسانی که فریفته دنیا شدهاند به مسافرانی شبیهاند که در منزل پرنعمتی قرار گرفتهاند، ولی به آنها گفتهاند که باید به سوی محلی خشک و خالی از نعمت حرکت کنند. برای آنها هیچ چیز ناخوشآیندتر از جدایی از آنجا نیست.
دنیا مقدمه آخرت است
حضرت علی(ع) در ضمن یکی از نامههایی که به معاویه نوشتهاند دنیا را اینگونه توصیف میکنند: خداوند سبحان دنیا را مقدمه آخرت قرار داده و اهل دنیا را در آن امتحان میکند تا معلوم شود که کدام یک خوب (بهتر) عمل میکنند. ما برای دنیا آفریده نشدهایم. به دنیا آمدهایم تا به واسطه آن آزموده شویم.
برخورد ایان با دنیا
انسانهای ا اگرچه در دنیا زندگی میکنند، آلودگی دنیاپرستان را ندارند. اینان هرگز دنیاپرست نمیشوند و در دنیا با آگاهی و بصیرت رفتار میکنند. حضرت علی(ع) میفرمایند: ای مردم از دنیای حرام بپرهیزید چون بسیار مکّار و فریبنده است. اگر چیزی میبخشد دیری نمیپاید که آن را باز پس میگیرد و اگر به کسی چیزی بپوشاند سرانجام روزی آن را از تن او بیرون خواهد آورد. نه آسایش آن پایدار و نه رنج و سختیهایش پایانپذیر و نه بلایا و دردهایش تمام شدنی است.
فرق طلب دنیا با طلب آخرت
علی بن ابیطالب(ع) در بیان تفاوت دنیاخواهی و آخرتطلبی میفرمایند:... کسی که دنیا را بخواهد، مرگ نیز او را میطلبد تا از دنیا بیرونش کند، اما کسی که آخرت را بجوید و برای آن تلاش کند دنیا هم او را طلب خواهد کرد تا وی از نعمتهای دنیا برخوردار شود و بهره خود را از آن بردارد.
معرفی دنیا
امام علی بن ابیطالب(ع) در ضمن نامهای که به اسود بن قطبه، فرمانده لشکر حلوان، نوشتهاند دنیا را این گونه برایش توصیف میکنند: بدان که دنیا محل آزمایش است. دنیاپرست اگر ساعتی در آن به آسایش دست مییابد، در مقابل آن، در روز قیامت دچار اندوه و پشیمانی خواهد شد که چرا آن لحظه را به توشه گرفتن برای آخرت نگذرانم.
ویژگی دنیا
حضرت علی(ع) میفرمایند: دنیا چون به گروهی روی آورد، خوبیها و نیکیهای دیگران را به ایشان عاریه میدهد، هرگاه از آنها روی برگرداند خوبیهایشان را از آنها باز میستاند و کسی کمالات موجود در آنها را هم نمیبیند.
شیوه درست استفاده از دنیا
درباره چگونگی استفاده از دنیا و نعمتهای آن توصیههای زیادی از حضرت علی(ع) نقل شده است. از جمله میفرمایند: از نعمتهای دنیا مقداری که از راه حلال و مشروع به تو میرسد بردار و از آنچه از راه صحیح به دست تو نمیرسد، روی گردان باش و برایش حرص نورز و اگر در طلب دنیایی، در این کار زیادهروی مکن و حدود الهی را رعایت کن.
اوصاف افراد دنیاپرست
حضرت علی(ع) میفرمایند: دنیا دل دنیاپرستان را میمیراند و شیفته و برده میسازد. دنیا به هر طرف که برود آنها نیز به آن سمت میروند و برده ارباب دنیا میشوند. به این قبیل از افراد هرچه هشدار داده شود، بیتأثیر است. با اینکه گرفتاران دنیا با چشم خود میبیند که راه پس و پیش ندارند و سرانجام در چنگال مرگ اسیر خواهند شد، عبرت نمیگیرند. با اینکه میبیند دنیایی که همیشگی و جاودان میپنداشتند، آنان را رها میکند، با این همه از شیوه نادرست خود دست بر نمیدارند.
دنیا گذرگاه است
علی(ع) پس از تشویق به پرهیزگاری و تلاش برای به دست آوردن بهشت، دنیا را برای مردم این گونه توصیف میکند:... دنیا برای زندگی همیشگی شما آفریده نشده است، بلکه گذرگاهی است که در آن برای آخرت زاد و توشه بردارید. بنابراین برای کوچ کردن از آن آماده باشید و مرکب مناسب مهیّا سازید.
حضرت علی(ع) در پاسخ شخصی که دنیا را نکوهش میکرد فرمودند: دنیا تو را فریب نداده است، تو خود فریفته دنیا شدهای.